review IN VUUR EN VLAM

De naam van de schrijfster van dit boek staat niet op het kaft, dat wil zeggen niet op de voorkant, wel op de achterkant. Benson krijgt alle aandacht. In populaire stijl schetst Garlock het leven van Benson die uit een heidens gezin in het zuidwesten van Nigeria komt. Hij heeft een zwaar leven en een moeilijke relatie met zijn vader, hij wordt uitgeleend aan een broer van zijn vader om het werk van een boer te leren. Uiteindelijk slaagt hij er toch in om naar een middelbare school te gaan. Er worden niet veel feiten gegeven, maar gebeurtenissen worden geschetst. (Zelfs de feiten zijn niet altijd helder: Benson spreekt van een campagne in het noorden van Nigeria in 1985 en dan wordt er gesproken over Ibadan en Lagos, dat zijn plaatsen die al lange tijd niet in het noorden van Nigeria liggen!)

Wanneer hij met een groepje vrienden aan het voetballen is, probeert hij een kerkdienst te verstoren door met een bal tegen het raam van het gebouwtje te trappen. En wie kaatst moet de bal verwachten, maar dat deed Benson niet en hij krijgt de bal tegen zich aan, op ongelukkige wijze. De voorganger van het kerkje helpt hem, Benson gaat naar binnen en hij geeft zijn leven aan Jezus. En dat is het begin van een reis naar de christelijke top met een megakerk, reizen over de wereld, tv-programma’s, veel ingevingen en dromen waarop hij zijn acties baseert. Hij heeft intensieve contacten met T.L. Osborne en verwante voorgangers in de Verenigde Staten.

Opvallende passage in het boek is dat Benson zich op een dag laat zalven door mensen die hij nauwelijks kent en en die de gemeente nauwelijks kent. Door die zalving (en door de macht van de overzeese invloeden en mogelijkheden??) krijgt hij een bijzondere positie voor het oog van zijn gemeente.

Een andere opvallende passage staat in het afsluitende verhaal van Osborne. Het speelt zich af op het vliegveld van Benin City, Nigeria. De auto van Benson rijdt de startbaan op een dwingt een vliegtuig tot stoppen, hij gaat de vliegtuigtrap op, loopt naar binnen en vraagt aan de passagiers om ruimte te maken voor de twee mensen in zijn auto. Hij loopt door het gangpad, gaat bidden, daarna wijst hij twee mensen aan die het vliegtuig uit moeten. Zij moeten plaats maken voor twee bijzonder dienstknechten van de HEER. De twee mensen staan op uit hun stoel en verlaten het vliegtuig. Bij de uitgang draait Benson zich om en met tranen in de ogen zegent hij de resterende passagiers, waarop applaus klinkt. De twee bijzonder dienstknechten zijn Osborne en zijn vrouw, zij kunnen nu plaatsnemen. In vuur en vlam voor God en in het voetspoor van Jezus, die zijn hemelse heerlijkheid niet krampachtig heeft vastgehouden. Jezus: de dienstknecht.

Benson was een prediker in de Pinkstertraditie, met een sterke voorkeur voor het welvaarstevangelie. Na zijn dood in 1998 werd zijn vrouw Margareth de leidende bisschop van de kerk. Zij en haar zoon leiden de universiteit die naar Benson is genoemd.

‘In vuur en vlam’ is een heiligenbeschrijving geworden, met bijbehorende kenmerken (heidense achtergrond, moeilijke jeugd, dramatische bekering; leven in armoede echter niet).

Ruthanne Garlock – In vuur en vlam voor God. Benson Idahosa. Zijn fascinerende levensverhaal – Den Haag zonder jaartal – 230 pagina’s

Published by

semper

I enjoy reading about Africa. New books. Old books. By African writers. By non-African writers. Novel. History. Travel. Biographies. Autobiographies. Politics. Colonialism. Poetry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.