VAN ACCRA NAAR AMSTERDAM

Een indrukwekkend boek.

Laat ik daar maar mee beginnen.

Kees Broere werkt als Afrika-correspondent voor De Volkskrant. Samen met fotograaf Sven gaat hij op zoek naar jonge Westafrikanen die de weg naar het gouden Europa willen vinden. Meestal weten zij nauwelijks iets van Europa of van Nederland. Maar het is een beeld van een gouden toekomst waar zij zich aan vastklampen. Zij kennen iemand, of ze hebben gehoord van iemand die het helemaal gemaakt heeft in Europa. En nu willen zij het ook helemaal maken en geld terug sturen naar Ghana.

Broere volgt één van de reisroutes van de hoofdstad van Ghana (Accra) naar Marokko, van waaruit de migranten proberen de oversteek te wagen. Hij ontmoet een jonge kerel die het hoopt te gaan maken als voetballer in Europa. Anderen reizen al jaren, zijn onderweg, maar de eindbestemming is nog even ver weg. Hij ontmoet mensen die goed geld verdienen aan deze migranten. Hij reist mee met oude wagens afgeladen vol met hoopvollen. Hij overnacht in achteraf hotels. Hij zoekt contact met mensen die hem verder kunnen helpen. Hij en Sven doen zich voor als Zimbabweanen die van hun land zijn verdreven en op weg zijn naar Europa. Halen ze de overtocht naar Spanje ? Het boek eindigt in Amsterdam, waar de ontmoeting met Vincent is, een illegaal in de Bijlmer. Vincent gaat wel eens naar de kinderboerderij en kijkt naar de geiten. Dan droomt hij van Afrika.

Kees Broere – Van Accra naar Amsterdam. Afrikaanse immigranten op weg naar Europa (met foto’s van Sven Torfinn) – Amsterdam 2010 – 223 pagina’s

 

Advertisements

Published by

semper

I enjoy reading about Africa. New books. Old books. By African writers. By non-African writers. Novel. History. Travel. Biographies. Autobiographies. Politics. Colonialism. Poetry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.