EEN RICHEL BIJ LALIBELA

Van de schrijfster van dit boek had ik nog nooit gehoord, terwijl zij voor de publicatie van dit boek toch al drie andere boeken had geschreven. Een van die andere boeken draagt de titel ‘Winter in Ethiopië’. Wat de relatie van de schrijfster is met Ethiopië weet ik niet niet, maar dit boek speelt zich ook af in dit land. Want bij Lalibela gaat het om de beroemde rotskerken die dateren uit het begin van de 13e eeuw. De opdracht werd gegeven door de toenmalige koning Lalibela die regeerde van ongeveer 1205 tot ongeveer 1225. Koning Lalibela is door de Ethiopische Kerk heilig verklaard.

De rotskerken van Lalibela bestaan uit een complex van 11 kerken, die ook wel het achtste wereldwonder worden genoemd. Sinds 1978 staan deze kerken op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Terug naar het boek dat een mengeling is van een reisverhaal en een ontvoeringsverhaal en rouwverwerking. De ik-persoon van het boek gaat op reis naar Ethiopië om naar bekenden van een in Nederland wonende Ethiopiër wat spullen te brengen. Dat is echter niet de hoofdreden van haar bezoek. Het is meer bedoeld als een herinneringsreis aan haar man die vaak in dit land was en daar jaren heeft gewerkt. Tijdens de reis komen vele herinneringen boven en verwerkt zij haar rouw. Het einde van het boek is open.

Het is een mooi boek geworden juist door het element van rouwverwerking.

(Aardig punt bij het exemplaar dat ik heb is dat de schrijfster voor in het boek met pen heeft geschreven dat het boek is voor de ‘predikant bij het afscheid van Hans’. Zij noemt vervolgens haar boek ‘deze weg van het verdriet door Ethiopië’.)

Elsbeth Klein – Een richel bij Lalibela – Kampen 1997 – 152 pagina’s

een richel bij Lalibela

Advertisements

Published by

semper

I enjoy reading about Africa. New books. Old books. By African writers. By non-African writers. Novel. History. Travel. Biographies. Autobiographies. Politics. Colonialism. Poetry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.