review MUZIEK IN HET OERWOUD

Dit is een jeugdboek geschreven door T. J. Kerpel, zijn ware naam.

Niek van Noort brengt ons terug in de tijd naar het jaar 1964. Het gaat om de strijd in de brousse om het bestaan van de Belgische Kongo. Dat is een zeer verwarrende tijd geweest, met het Belgische overheidsleger, met rebellen van velerlei slag en van huurlingen uit verscheidene landen.

De titel van het boek verwijst naar twee belangrijke elementen uit het boek:

A. de militaire arts Bosset is werkzaam in het Belgische leger. Op een nacht zal hij worden gedropt, maar tijdens die poging gaat er iets mis en raakt hij vervroegd uit het vliegtuig en komt terecht in de brousse. Uiteindelijk komt hij in handen van een rebellengroep. Wanneer een groep huurlingen in dienst van Tchombe (Katanga-streek) op pad is gaan zij die groep die is gevangen door de rebellen bevrijden. Dan blijkt dat één van de huurlingen de enige broer van Bosset is. Deze komt kort daarop om door de rebellen. In de ontmoetingen van de twee broers speelt het evangelie een rol. Opvallend dat de arts Bosset een protestant is, zo veel protestanten zijn en waren er niet in België.  Zo de kortstondige herinnering van de broers muziek in het oerwoud.

B. Tijdens de gevangenschap ontmoet dr. Bosset een meisje uit het woud, zij heet Kamaikan. Zij is geïnteresseerd in de verhalen die dr. Bosset vertelt over de bijbel. Dat is de andere muziek in het oerwoud.

Daar tussendoor speelt ook nog een groep pymeeën een rol. Uiteindelijk redt een pygmee het leven van Kamaikan en haar vader. Zij komen uiteindelijk terecht in een ziekenhuis, waar zij beiden werk krijgen. Dr. Bosset herstelt in een ander ziekenhuis. Wanneer hij is hersteld neemt hij ontslag uit het leger. Hij wil als burgerarts aan het werk gaan om de bevolking te helpen.

De vraag is of die hoofdrolspelers in het boek elkaar nog zullen vinden of dat hun levens uit één lopen.

Soms kreeg ik de gedachte dat de mensen wat karikaturaal neer gezet waren. De wreedheden van de één die niet benoemd worden bij de ander. De huurlingen die in Congo vochten waren geen lieverdjes. 

Ik krijg de indruk dat verder de historische context aardig klopt. 

Niek van Noort – Muziek in het oerwoud – Groningen 1976

Published by

semper

I enjoy reading about Africa. New books. Old books. By African writers. By non-African writers. Novel. History. Travel. Biographies. Autobiographies. Politics. Colonialism. Poetry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.